Napisz do nas

Wpisy

Energia w pożywieniu.

Pożywienie które ma najwięcej energii jest świeże i rośnie blisko nas.

31 października 2023 | Czytaj całość


Smaki jesieni

Choć w tym roku wyjątkowo ciepła i słoneczna, jesień jest czasem kiedy yang przechodzi w yin, ciepło w chłód i zimno, światło w ciemność, a aktywność w odpoczynek.

Potrzebujemy pozbierać to, co rozproszyło się w czasie letnich upałów i z zewnętrznych aktywności przenieść uwagę do tego co w środku, w naszym wnętrzu.

Coraz bardziej zaczynamy skupiać energię i ciepło, gromadzić zapasy nie tylko w spiżarni, ale też w naszym ciele lekko przybierając na wadze…

10 października 2023 | Czytaj całość


Efekty spożywania skrajnych pokarmów

Spożywanie skrajnych pokarmów jest moim zdaniem główną przyczyną wszelkiego braku równowagi w naszym życiu. Skrajne pokarmy to te, które przyczyniają się do powstawania dużej ilości tłuszczu, wilgoci i śluzu w ciele a także powodują obniżenie ph krwi i innych płynów ciała.

Niektóre z nich powodują nadmierne zaciskanie, usztywnianie i rozgrzewanie narządów wewnętrznych. W ciele emocjonalnym powodują duże pobudzenie i powstawanie pasji, złości, agresji, stresu, braku tolerancji.

Rodzi się stanowczość, upór, brak empatii.

Do tej grupy (nazywanej skrajnie jang) należą głównie pokarmy pochodzące od zwierząt – mięso, wędliny, jaja, owoce morza, twarde sery, a także wszelkie pożywienie bardzo słone, grillowane, peklowane oraz twarde wypieki z mąki. Po ich spożyciu organizm zwykle odczuwa się potrzebę spożycia czegoś o skrajnie przeciwnej – rozluźniającej naturze. A więc ktoś sięga po alkohol, używki, słodycze, zimne pokarmy mleczne, mączne, rafinowane, słodzone, a także owoce i warzywa tropikalne. Ta grupa pożywienia ma naturę skrajnie jin.

Ochładzająca i rozluźniająca jakość przynosi krótkotrwałą ulgę. Niestety wahadło odchyla się w drugą stronę i wkrótce pojawia się apetyt na coś pieczonego, słonego, mięsnego itd.

Krótko mówiąc - to, co skrajnie jang - zaciska i utwardza, to co skrajnie jin - rozleniwia i osłabia organy wewnętrzne. Jedno uruchamia drugie..

Wyobraźmy sobie np. naszą wątrobę. Po spożyciu mięsnego lub mocno słonego posiłku, narząd ten może odczuć utwardzenie, zacisk, rozgrzanie (niestety na swiadomym poziomie rzadko o tym wiemy). Natychmiast pojawi się ochota na coś co spowoduje jego odprężenie i lekkie schłodzenie a więc np. na deser czy lampkę wina. Jeśli to wydarza się kilka razy to nasza wątroba da sobie radę. Gorzej jeśli taki model odżywiania trwa całe lata… Dla organów wewnętrznych oznacza to zaciskanie i osłabianie kilka razy dziennie. Nic dziwnego że człowiek, który jest ich właścicielem czuje się słaby i nie ma chęci do życia. To dlatego w obecnych czasach dobrobytu i przejadania się ludzie więcej chorują i szybciej się starzeją. Po prostu ich narządy wewnętrzne szybciej się zużywają.

Pokarmy skrajnie jin przyczyniają się do powstawania zaniżonych stanów, np lękowych, niskiego poczucia wartości, uzależnienia. Te skrajne jang – pobudzają, powodują agresję, skłonność do przemocy fizycznej i werbalnej. U człowieka który odżywia się skrajnymi pokarmami powstaje prawdziwa huśtawka emocjonalna. Trudno mu tworzyć dobre, przynoszące satysfakcję relacje. Życie staje się walką.

Osłabiony organizm łatwo opanowują grzyby i pasożyty. Zaczynają rozwijać się choroby degeneracyjne.

Kilka dekad temu dopiero po 60 tce, teraz coraz młodsze osoby regularnie zażywają leki, potrzebują interwencji lekarskiej, często też odchodzą przedwcześnie.

Niestety odżywianie się skrajnymi pokarmami jest powszechne i dotyczy większości społeczeństwa. Warto zastanowić się - dlaczego?

Czy nie jest tak m.in. dlatego, że na zdrowiu nie można tyle zarobić, co na chorobie?

Zdrowy człowiek odżywia się pokarmami zrównoważonymi. Pochodzą one przeważnie prosto od ekologicznego rolnika, bez pośredników. Są lokalne i sezonowe. Nieprzetworzone, świeżo przygotowane. Surowe, fermentowane, suszone lub gotowane na ogniu. Warzywa wszelkiego rodzaju, ziarna, kasze, nasiona, owoce, zioła, orzechy, na zimno tłoczone oleje - wszystko z naszego klimatu.

Jestem tym co jem. Pokarm wchłaniany w jelicie cienkim zostaje zamieniany na krwinki białe, czerwone, osocze, komórki tkanki, narządy, wreszcie Świadomość.

Pokarmy zrównoważone sprawiają, że nasze narządy wewnętrzne są silne, zrelaksowane, zrównoważone, a ph krwi jest ok. 7,35- 7,45. Jesteśmy odporni ponieważ oczyszczamy się na bieżąco, pokarmy roślinne zawierają sporo błonnika wspierającego jelita oraz naturalnych enzymów. A kiedy nie ma złogów i śluzu to nie ma grzybów i pasożytów.

Spożywanie prostych, naturalnych posiłków gwarantuje spokojny umysł i harmonijne emocje – z przyjemnością odczuwamy ich przepływ w ciele. Możemy tworzyć bliskie wspierające relacje z innymi. Zdrowy człowiek odczuwa pokój w sobie. Im więcej zdrowych ludzi, tym więcej pokoju na świecie.

16 listopada 2022 | Czytaj całość


Czas na prostotę

Powoli zaczynamy wychodzić z naszych zimowych "skorupek"…

Kończy się czas gromadzenia energii oraz skupienia na własnym wnętrzu.

Zimą chętniej zaszywaliśmy się w domowym zaciszu, z książką na kanapie, albo wpatrując się w ogień kominka. Nasze ciało chciało pospać sobie dłużej, albo miało ochotę na popołudniowe drzemki.

Jeśli z jakiś względów nie mogliśmy pozwolić sobie na zwolnienie tempa i zimowe wycofanie do wnętrza na czas regeneracji, nasz organizm sam wymusił zatrzymanie. Każda infekcja, tzw choroba to nic innego jak informacja od ciała, że właśnie pora na odpoczynek i oczyszczenie ze złogów śluzu, tłuszczu i toksyn.

Czas pomiędzy zimą a wiosną to najlepsza pora na generalne porządki. Nie musimy za dużo robić, wystarczy po prostu uprościć swoje życie, a zwłaszcza dietę. Teraz powinniśmy jeść najmniej w stosunku do tego, co jemy przez resztę roku.

Jeśli odżywiamy się makrobiotycznie, tzn. nasza dieta oparta jest na naturalnych pokarmach sezonowych (i w przewadze lokalnych), to zauważamy że powoli kończą się zapasy warzyw korzeniowych, liściastych i okrągłych, a Natura nie daje nam jeszcze nowych roślin.

To dla nas informacja, że ubywa jedzenia, a więc jemy mniej i prościej. Dotyczy to także komponowania posiłków.

Polecam jednogarnkowe dania (np. zupy), gdzie wszystkie składniki pod wpływem ognia, na którym gotujemy idealnie łączą się ze sobą. Przy tego typu pokarmach bardzo ważna jest jakość składników. Jeśli do gotowania użyjemy np. warzyw, które były uprawiane przy użyciu chemii, to wszystkie pestycydy i inne trujące związki znajdą się w zjadanym roztworze. Warto znaleźć dobrego zaufanego rolnika, który ma jeszcze warzywa, najlepiej przechowywane w piwnicy lub kopcach.

Dla osób które mają trochę słabsze trawienie jednogarnkowe potrawy stanowią idealne rozwiązanie.

Druga propozycja na ten czas to jak najmniej składników na talerzu i jak najprostsze połączenia.

Orkisz z jarmużem, owies z brukselką, płaskurka z czarną fasolą, dynia z fasolką adzuki, pieczone warzywa korzeniowe, dynia hokkaido z tempehem, pasztet z kaszy gryczanej i cieciorki, pasztet z selera, kotleciki z surowej cieciorki i buraków, kotlety z kiszonej kapusty – to tylko niektóre przykłady dań na ten czas. Pamiętamy by w ciągu dnia zjeść coś kiszonego lub fermentowanego, wypić sok z kiszonego buraka, zupę zakwaszona domowym żurkiem, zjeść surówkę prasowankę.

Nie pijemy razem z posiłkami. Szczególnie ważne jest, by nie przyjmować płynów bezpośrednio po posiłkach, by nie rozrzedzać kwasów żołądkowych.

No i oczywiście nie jemy deserów po posiłkach. Monopolizują cały układ pokarmowy, co zaburza trawienie.

Apetyt na słodkie zaspokajamy naturalnie słodkimi warzywami, ziarnami i nasionami.

W porach przejściowych wzrasta apetyt na naturalnie słodki smak.

Razem z naturalnie ostrym smakiem niektórych warzyw i przypraw, przygotowuje nas dzięki wznoszącej energii do wiosny.

Pamiętamy by dodawać do potraw niewielkie ilości morskich warzyw – wodorostów, które bardzo wspomagają proces eliminacji toksyn z organizmu.

Sok z zielonych warzyw liściastych np. jarmużu pomaga usunąć nadmiar białka z ciała.

Z kolei wywar marchwi i długiej białej rzodkwi pity codziennie przez kilka tygodni pomaga usunąć złogi tłuszczowe.

Wspaniale oczyszcza i regeneruje wątrobę napój z grzybów shiitake, kiełków fasolki mung, liści rzodkwi i kaszy gryczanej niepalonej. Taki napój gotujemy ok. pół godziny w 5 kubkach wody pijemy 1-2 filiżanki dziennie przez 3 tygodnie.

Jeśli nie mamy dostępu do dobrej jakości zielonych warzyw, o tej porze roku stosujemy regularnie chlorellę i spirulinę dla wzmocnienia i oczyszczenia krwi i usuwania złogów.

Pamiętajmy by wychodzić do Natury, jeśli możemy to ugotujmy czasem w ogrodzie.

Ruch i kontakt z przyrodą bardzo wspomagają oczyszczanie i regenerację.

Kiedy staniesz na ziemi, oddaj wszystko, czego już nie potrzebujesz z intencją, by zamieniało się w żyzny kompost z którego narodzi się nowa jakość dla Ciebie i dla Ziemi...

8 lutego 2022 | Aleksandra Kos


Dlaczego tak lubimy słodki smak?

Dlaczego tak lubimy słodki smak?

Może dlatego, że jest smakiem, który najczęściej występuje w pokarmach na Ziemi.

Zawierają go zarówno pokarmy roślinne jak i odzwierzęce. Najwięcej jest go w ziarnach, nasionach i olejach z nich tłoczonych, roślinach strączkowych, owocach i warzywach, zwłaszcza okrągłych i korzeniowych.

12 stycznia 2021 | Aleksandra Kos | Czytaj całość


Tytuł aktualności

11 stycznia 2021


Jak rozpoznać problemy z nerkami?

Nerki i pęcherz moczowy otrzymują najwięcej energii z kosmosu zimą oraz w nocy, dlatego problemy z tymi narządami Elementu Wody nasilają się właśnie wtedy.

8 grudnia 2020 | Ola Kos | Czytaj całość


Wychodzenie z alergii i nietolerancji pokarmowej

W dzisiejszych czasach alergie i nietolerancje pokarmowe stały się bardzo powszechne. Manifestują się jako katar sienny, astma, alergie na ukąszenia owadów, alergie na pokarm, leki i substancje chemiczne i alergie skórne. Nietolerancje są trudniejsze do rozpoznania, gdyż objawy występują z opóźnieniem i nie są często jednoznaczne. Wszystkie są niezwykle uciążliwe. Okresowo potrafią bardzo się nasilać.

Nawet jeśli stwierdza się alergię na kurz, sierść zwierząt czy pyłki roślin, zawsze chodzi o brak równowagi w organizmie a dokładnie o zanieczyszczenie i zakwaszenie krwi oraz gromadzenie się śluzu i tłuszczu w organizmie.

Właśnie kiedy krew i limfa są w stanie dysharmonii pojawiają się trudne objawy, które są próbą powrotu do równowagi.

Ciało próbuje się pozbyć tego co mu szkodzi poprzez kichanie, kaszel, biegunkę, stany zapalne i wyrzucanie poprzez skórę.

1 grudnia 2020 | Czytaj całość


Jesień – czas wchodzenia do środka i gromadzenia energii Przemiana Metalu. Smak ostry. Zmysł węchu

Jesień to czas skupiania się w sobie na wszystkich poziomach, czas gromadzenia, chowania się do środka i przygotowania się do zimy. Teraz powinniśmy zadbać o budowanie swojego wewnętrznego ciepła i odporności, żeby czuć się dobrze kiedy przyjdą chłody.

Bardziej skoncentrowane pokarmy zagęszczają krew i przygotowują organizm do chłodniejszej pory roku. Esencja pożywienia jest odbierana przez zmysł węchu, który jest związany z Elementem Metalu i płucami.

26 września 2020 | Centrum Makrobiotyczne Akama | Czytaj całość


Dojrzałe lato. Przemiana Ziemi. Równowaga.

Dojrzałe lato to taki moment w Naturze kiedy przychodzi czas zatrzymania i wahadło czasu zaczyna poruszać się w drugą stronę... Kończy się okres aktywności, ekspansji, ruchu, wzrostu, gorącej pogody, a zaczyna czas spowolnienia, wchodzenia do wewnątrz, bardziej bycia niż działania. Pogoda letnia, czasem nawet upalna, ale noce mogą być już chłodne i gdzieś czuć już w powietrzu zbliżające się zimne pory roku...

5 sierpnia 2020 | Centrum Makrobiotyczne Akama | Czytaj całość


Czas dla serca i jelita cienkiego

Lato to wyjątkowy czas, kiedy możemy cieszyć się obfitością pożywienia, słońca, powietrza, wody, ruchu. Jeśli tylko nie zamykamy się w czterech ścianach możemy naładować się energią na cały rok. Według medycyny chińskiej lato to czas, kiedy wzmacnia i regeneruje się nasze serce i jelito cienkie.

11 czerwca 2020 | Centrum Makrobiotyczne Akama | Czytaj całość


Co dzieje się w nas w czasie równonocy wiosennej.

Jeśli żyjesz w harmonii z Naturą, to czujesz że jesteśmy teraz w niezwykle istotnym momencie cyklu Życia.

W naszym klimacie czas równonocy wiosennej jest początkiem wielkich zmian.

Zaczyna przybywać światła.

20 marca 2020 | Centrum Makrobiotyczne Akama | Czytaj całość


Bakterie i wirusy. Przywracanie równowagi w organizmie.

W zdrowym organizmie wszystkie drobnoustroje, bakterie, wirusy żyją z nim w symbiozie. Ludzkie ciało, które jest w harmonii, jest odporne na choroby i poprzez wytwarzanie przeciwciał neutralizuje nadmierne działanie bakterii i wirusów.

Przez ostatnie dziesiątki lat człowiek cały czas coraz bardziej odchodził od Natury. Jedzenie stawało się coraz bardziej przetworzone i zmienione.

17 marca 2020 | Centrum Makrobiotyczne Akama | Czytaj całość


Skrajne pokarmy. Potrzebujemy energii by żyć, kochać, tworzyć, pracować…

Stres, pośpiech, strach, toksyczne relacje, toksyczne jedzenie i/lub nadmiar przyjmowanych pokarmów, nadmiar informacji, brak równowagi pomiędzy aktywnością i odpoczynkiem, niemożność realizowania siebie i swoich pasji, sztuczne promieniowanie elekromagnetyczne…to tylko niektóre z czynników, które odbierają energię.Ludzie sięgają wtedy po mięso (szybka dawka energii) i używki - kawę, alkohol, cukier, słodycze (by poprawić nastrój). Niestety nie przynosi to długotrwałej energii, co więcej daje wyczerpanie i brak satysfakcji z życia.

31 października 2019 | Czytaj całość


Wychodzenie z choroby nowotworowej i innych chorób tzw. cywilizacyjnych

Jesteśmy w ważnym punkcie naszego życia, nasz styl życia, stresy i emocje doprowadziły do tego, że organizm przestał radzić sobie z wydalaniem toksyn.
Przez lata tylko gromadziliśmy je w ciele.
Żyliśmy wbrew naturalnym prawom Natury, prawom życia, których podstawą jest szacunek dla samych siebie i innych istot.

20 maja 2019 | Czytaj całość


Przedwiosenne oczyszczanie organizmu

Powoli kończy się zima, w rocznym cyklu, czas odpoczynku, mniejszej aktywności i skupienia na swoim wnętrzu.

Dobrze jest w tym okresie pozostać bardziej biernym, wcześniej kłaść się spać, odpoczywać i gromadzić energię. Pozwalać sobie na więcej czasu dla siebie, na ciszę, relaks, zwolnienie tempa.

5 marca 2019 | Centrum Makrobiotyczne Akama | Czytaj całość


Jak działa na nasz organizm smak słony?

Według Tradycyjnej Chińskiej Medycyny, słony smak związany jest z Przemianą Wody. Wnika do narządów Elementu Wody – nerek i pęcherza moczowego i wzmacnia je.

Z kolei nadmiar słonego smaku tym właśnie narządom najbardziej szkodzi...

15 lutego 2019 | Centrum Makrobiotyczne Akama | Czytaj całość


Jak działa w nas słodki smak

Smak słodki to pierwszy smak który poznajemy pojawiając się na ziemi. Mleko matki zostaje w naszej pamięci i kojarzy się z poczuciem bliskości, błogości i zaspokojenia. Może dlatego chętnie sięgamy po słodycz z nadzieją, że powrócimy do tych zapamiętanych doznań.

23 października 2018 | Centrum Makrobiotyczne Akama | Czytaj całość


Wiosenny powrót do dzieciństwa

Spirala czasu przesuwa się w stronę lata i choć wiosna w pełnym rozkwicie czujemy już, że blisko letnie upały, długie dni i ciepłe wieczory.

To czas kiedy rozkwita nasz duch a w sercu pojawia się uczucie szczęścia...

5 maja 2018 | Centrum Makrobiotyczne Akama | Czytaj całość


Wielkie Koło Życia

To ważne odkrycie, kiedy uświadamiamy sobie, ze czas nie biegnie wcale do przodu, że jego droga przypomina koło, a bardziej spiralę i wszystko dzieje się cyklicznie...

Odkrywamy, że choć pory roku, zjawiska się powtarzają, jednak nie są dokładnie takie same jak wcześniej...

29 grudnia 2017 | Centrum Makrobiotyczne Akama | Czytaj całość


Wspieramy zdrowie płuc i jelita grubego

W naturze jesień, czas chowania się do wewnątrz, do środka, gromadzenia energii, oddawania i oczyszczania, pozbywania się tego, co niepotrzebne, przygotowania do zimy. Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej to czas płuc i jelita grubego, narządów, które współpracują ze sobą pomagając nam oczyścić organizm z tego co zbędne i z tego, czego za dużo. Trzecim, powiązanym z nimi narządem jest skóra, której stan dużo mówi nam o zdrowiu jelita grubego i płuc.

3 listopada 2017 | Centrum Makrobiotyczne Akama | Czytaj całość


Budujemy wewnętrzne ciepło, energię, witalność.

Czas dojrzałego lata, w Naturze pora obfitości, dostatku, pełnego dojrzewania, wydawania owoców. Dla każdego kto ma ogród - czas zbiorów, robienia przetworów, dzielenia się z innymi obfitością.

Chciałoby się zatrzymać ten moment, kiedy przyroda obdarza nas swym bogactwem tak szczodrze i daje nam pożywienia w nadmiarze.

29 sierpnia 2017 | Centrum Makrobiotyczne Akama | Czytaj całość


Wzmacniamy serce i jelito cienkie

Latem możemy oczyszczać i wzmacniać narządy Przemiany Ognia. Serce i jelito cienkie regenerują się w czasie kiedy w Naturze doświadczamy największej obfitości roślin zielonych.

1 czerwca 2017 | Centrum Makrobiotyczne Akama | Czytaj całość


Co szkodzi sercu i jelitu cienkiemu

Narządom Przemiany Ognia, które współdziałają razem dla dobra naszego organizmu – sercu i jelitu cienkiemu – najbardziej szkodzi nadmiar skrajnego pożywienia.

9 maja 2017 | Centrum Makrobiotyczne Akama | Czytaj całość


Wiosenne gotowanie – wzmacniamy wątrobę i pęcherzyk żółciowy.

Jeśli zadbaliśmy zimą o nerki i pęcherz moczowy, pozwoliliśmy sobie na zwolnienie tempa i dłuższy sen, wygrzaliśmy się od zewnątrz (ubierając się ciepło) i od środka (jedząc gotowane na ogniu naturalnie ciepłe i energetyczne potrawy), to organy te harmonizując się, dają impuls do oczyszczania i regeneracji wątrobie i pęcherzykowi żółciowemu.

25 marca 2017 | Centrum Makrobiotyczne Akama | Czytaj całość


Co szkodzi wątrobie i pęcherzykowi żółciowemu.

Wchodzimy w czas wiosny, pory oczyszczania i wzmacniania narządów Przemiany Drzewa – wątroby i pęcherzyka żółciowego.

Styl życia współczesnego społeczeństwa sprawił, że u większości ludzi organy te na skutek przeciążenia, zaczynają się starzeć bardzo wcześnie.

12 marca 2017 | Centrum Makrobiotyczne Akama | Czytaj całość


Jak wzmacniać energię nerek?

Według Tradycyjnej Chińskiej Medycyny nerki przechowują naszą życiową siłę odziedziczoną po przodkach. Tyle, ile energii posiadali nasi rodzice w momencie naszego poczęcia, tyle nam przekazali. Dzięki temu, co otrzymaliśmy, jesteśmy silni, witalni i mamy naturalną szansę na długowieczność lub przeciwnie – sami musimy o swoją energię zadbać, gdyż odziedziczyliśmy jej zbyt mało po przodkach.

Jest wiele sposobów, by podnosić swój poziom energii życiowej.

26 stycznia 2017 | Centrum Makrobiotyczne Akama | Czytaj całość


Zima to czas naszego wewnętrznego wzrastania

Zimą, kiedy jesteśmy bardziej do wewnątrz i mniej rzeczy nas rozprasza ze świata zewnętrznego, łatwiej jest nam skupić się na tym, co jest dla nas naprawdę ważne.

4 stycznia 2017 | Czytaj całość


Dbajmy o nerki i pęcherz moczowy

Zimą wszystko zwalnia i chowa się do wewnątrz. Mamy naturalną potrzebę zwiększonego odpoczynku i snu. To nerki, które regenerują się zimą, odpowiedzialne są za dobry, spokojny sen.

Wszelkie problemy ze spaniem to wołanie nerek o ciepło i regenerację.

22 grudnia 2016 | Centrum Makrobiotyczne Akama | Czytaj całość


Czas wzrostu, aktywności i ekspansji

Zawsze czekamy na lato. We własnym ogrodzie to czas celebracji, spełnienia, radości i bliskich spotkań z innymi. Możemy wtedy jeść lekkie kolorowe, posiłki na świeżym powietrzu, przesiadywać do zmierzchu i wstawać o świcie by bosą stopą witać się z ogrodem. Uwielbiam patrzeć jak kolejne rośliny budzą się do życia. Wtedy coś we mnie rozkwita, cieszy się.

5 lipca 2016 | Centrum Makrobiotyczne Akama | Czytaj całość


Wiosenne oczyszczanie i wzmacnianie narządów wewnętrznych

Wiosna to niezwykły czas kiedy cała przyroda odradza się do życia. Ziemia pulsuje i pachnie, świat roślin rozbudza się i zalewa wszystko zielenią, zwierzęta ożywiają się i zaczyna się intensywny czas tworzenia i wzrostu.

Tylko człowiek wydaje się nie uczestniczyć w tym wiosennym wybuchu witalności, kreatywności i rozwoju.

12 kwietnia 2016 | Centrum Makrobiotyczne Akama | Czytaj całość


Zanim świat się zazieleni...

W tym roku przyroda wcześniej budzi się do życia. Już na początku lutego znajdowałam młode odrosty pierwszych wiosennych ziół: kurdybanka, pokrzywy, gwiazdnicy, krwawnika i podagrycznika. Będąc na spacerze odgrzebywałam je spod śniegu i zjadałam, bo były zbyt maleńkie, żeby zbierać...

24 lutego 2016 | Centrum Makrobiotyczne Akama | Czytaj całość


Co jeść o tej porze roku

Weszliśmy niedawno w najchłodniejszą w naszym klimacie porę roku. Według starożytnej Chińskiej Medycyny zima to czas Elementu Wody, a narządy z nią związane to nerki i pęcherz moczowy, ale też organy płciowe i gruczoły nadnerczy.

To czas spowalniania, gromadzenia energii i wchodzenia do wewnątrz.

29 grudnia 2015 | Centrum Makrobiotyczne Akama | Czytaj całość


Pora na transformację...

Często nie jesteśmy w pełni świadomi jak ważne jest to, co jemy i jak pokarm wpływa na nasze ciało fizyczne, emocje, myśli, stan ducha.

Tymczasem poprzez zrównoważone odżywianie możemy nie tylko poprawiać swoje samopoczucie fizyczne, zwiększać własną witalność, ale przede wszystkim doskonalić jakość życia we wszystkich jego aspektach.

16 września 2015 | Centrum Makrobiotyczne Akama | Czytaj całość


Jedzmy sezonowo

Sklepowe półki uginają się teraz od najróżniejszych produktów. Możemy kupić obecnie żywność z całego świata. Owoce i warzywa przemierzają setki, tysiące kilometrów by trafić na polskie stoły. Ale czy ktoś się zastanawia dlaczego te wyszukane pokarmy wyglądają tak pięknie i świeżo, mimo że pokonały bardzo daleką drogę?

18 czerwca 2015 | Centrum Makrobiotyczne Akama | Czytaj całość


Moje zdrowie w moich rękach. Wiosenne oczyszczanie organizmu.

Wiosna jest czasem, kiedy chcemy czuć się lekko i energetycznie, gdyż mamy sporo nowych pomysłów i planów do zrealizowania.

Dlatego tak jak zrzucamy ciężkie, zimowe nakrycia, tak dobrze jest zrzucić to, przez co ciało czuje się ociężałe i zmęczone, czyli nadmiar toksyn „poupychanych” wokół narządów i w tkance tłuszczowej.

20 lutego 2015 | Centrum Makrobiotyczne Akama | Czytaj całość


Kiedy mniej znaczy więcej...

Zaczyna się powoli okres przejściowy w naszym klimacie, czas kiedy kończy się zima, a wiosny jeszcze nie widać, może tylko już troszkę czuć...

Wiele osób skarży się teraz na złe samopoczucie, zmęczenie, obniżony nastrój oraz różne dolegliwości. Przeważnie symptomy te wskazują na przeciążenie organizmu nadmiarem ciężkiego pożywienia z dużą ilością białka i tłuszczów zwierzęcych, a także węglowodanów oczyszczonych w postaci pokarmów z białej mąki, białego ryżu oraz słodyczy.

12 lutego 2015 | Centrum Makrobiotyczne Akama | Czytaj całość


Świętowanie...

Kilka razy w roku możemy zapomnieć o codzienności i otworzyć się na magię Świąt.

Boże Narodzenie to jedna z takich wyjątkowych okazji by cofnąć się do dzieciństwa i poczuć radość świętowania...

21 grudnia 2014 | Centrum Makrobiotyczne Akama | Czytaj całość


Każdy pokarm niesie jakąś informację.

Czy zastanawialiście się kiedyś nad tym?

Ja od jakiegoś czasu coraz jaśniej odczytuję to, co mi przekazuje.

24 września 2014 | Centrum Makrobiotyczne Akama | Czytaj całość


Czas robienia porządków na wielu poziomach

Zaczyna się jesień w Przyrodzie.

Według medycyny chińskiej wchodzimy powoli w Przemianę Metalu – czas wzmacniania i regenerowania płuc i jelita grubego. Jest to czas robienia porządków na wielu poziomach - fizycznym, emocjonalnym, mentalnym i duchowym. Pora rozstania się z tym, co zbędne, niepotrzebne i już nam nie służy.

24 września 2014 | Centrum Makrobiotyczne Akama | Czytaj całość


Nasz poziom energii zależy od nas

Wszystko zależy od naszego poziomu energii.

To jak pracujemy, jak planujemy, jak działamy. I to jak żyjemy, jak kochamy, jak tworzymy związki.

2 września 2014 | Centrum Makrobiotyczne Akama | Czytaj całość


Czas obfitości

Przed nami miesiąc zbiorów, cieszenia się tym, co udało nam się wyhodować w naszych ogrodach i wreszcie możemy pozwalać sobie na kulinarne szaleństwa.

4 sierpnia 2014 | Centrum Makrobiotyczne Akama | Czytaj całość


Co jeść, gdy gorąco...

Mamy coraz cieplejsze lata i często zdarzają się z upały.

Wiele osób sięga wtedy po bardzo zimne dania i napoje z lodem. Ale uwaga – nasz organizm bardzo nie lubi wszystkiego co skrajne i w nadmiarze. Nadmiar zimnego według medycyny chińskiej najbardziej szkodzi nerkom i pęcherzowi moczowemu (należą one do Przemiany Wody), których energię osłabia wszystko, co jest zbyt jin, a więc wychładzające potrawy i napoje.

13 czerwca 2014 | Centrum Makrobiotyczne Akama | Czytaj całość


Letnie gotowanie - wykład w Dakini ze zdrowym poczęstunkiem

W najbliższą środę 11 czerwca o godzinie 17.30 zapraszam do Studia Dakini w Bielsku - Białej na wykład z makrobiotycznym poczęstunkiem przygotowanym według 5 Przemian.

3 czerwca 2014 | Centrum Makrobiotyczne Akama | Czytaj całość


Teraz ładujmy baterie!

Poziom naszej energii zależy tylko od nas samych. Według nauk Wschodu pewien zasób energii otrzymujemy po przodkach, a zwłaszcza po rodzicach i jest ona zmagazynowana w nerkach, jednak większość energii zyskujemy i gromadzimy w ciele poprzez ruch, oddychanie, pożywienie a także sen i medytacje.

Dużo ludzi niestety traci ją z powodu niewłaściwego odżywiania (narządy wewnętrzne są ciągle nadmiernie obciążone próbując poradzić sobie z niepotrzebnym balastem), brak równowagi w życiu (zwłaszcza pomiędzy pracą i odpoczynkiem), negatywne emocje, pośpiech i stres.

16 maja 2014 | Centrum Makrobiotyczne Akama | Czytaj całość


Świętowanie...

Mamy za sobą okres świąt i długiego weekendu, czas spotkań przy stole i wspólnych celebracji. Niedawno uczestniczyłam w jednej z takich rodzinnych uroczystości.

Zaskoczył mnie ogrom potraw i obfitość trunków, a że dom był zamożny – wszystko najlepszej jakości i podane w wykwintny sposób. Były więc najróżniejsze potrawy, słodkości i alkohole, pięknie udekorowany stół, wystrojeni goście, ale nie było świętowania...

4 maja 2014 | Centrum Makrobiotyczne Akama | Czytaj całość


Zostawmy w swoich ogrodach miejsce dla Natury...

Ponad 20 lat temu, będąc wtedy studentką, często poruszałam się na rowerze po angielskich i belgijskich wioskach, gdzie latem wyjeżdżałam do pracy i spędzałam wakacje.

Najpierw zachwyciły mnie tam barwne, pełne kwitnących kwiatów i krzewów ogrody, ale już wkrótce poczułam się jakoś nieswojo...

15 kwietnia 2014 | Centrum Makrobiotyczne Akama | Czytaj całość


Wątroba kocha kolor zielony!

Wiosna to czas dla wątroby.

Ten niezwykle istotny narząd pełni w naszym organizmie kilkaset funkcji.

Jedną z najważniejszych jest oczyszczanie z toksyn.

10 kwietnia 2014 | Centrum Makrobiotyczne Akama | Czytaj całość


Obiad Czwartkowy

Zapraszamy na Obiad Czwartkowy do Akamy.

To już kolejne spotkanie przy wiosennym stole ludzi, których łączy czerpanie przyjemności ze wspólnego gotowania i ciepłych rozmów przy stole...

3 kwietnia 2014 | Centrum Makrobiotyczne Akama | Czytaj całość


Wiosennie i lekko dla żołądka i nie tylko...

Zaczęła się moja ulubiona pora, (która potrwa, mam nadzieję aż do października), kiedy mogę ugotować prosty, zdrowy i smaczny obiad prawie z niczego...

Dziś odprowadzając dziecko do szkoły i przy okazji „spacerując psa” nazbierałam pod lasem sporo młodziutkiego podagrycznika i świeżutkiej pokrzywy, która dopiero zaczęła się u nas pokazywać.

1 kwietnia 2014 | Centrum Makrobiotyczne Akama | Czytaj całość


Posmakuj wiosnę!

W tym roku wiosna wyjątkowo się pośpieszyła.

Nie tylko zazieleniła się trawa, ale pokazało się już sporo roślin, które wspomagają nasze organizmy w wiosennym oczyszczaniu.

Zbieramy już delikatne listki mniszka i pokrzywy oraz całkiem pokaźne podagrycznika i niedźwiedziego czosnku.

31 marca 2014 | Centrum Makrobiotyczne Akama | Czytaj całość


Generalne porządki - już wkrótce najlepszy czas na monodietę!

16 marca jest pełnia księżyca, a więc od 17, czyli od poniedziałku zaczynamy oczyszczanie! Jeśli chcesz dołączyć do nas – zapoznaj się z instrukcją. Powinniśmy starannie przygotować się do oczyszczania organizmu i już na co najmniej dwa tygodnie wcześniej wyeliminować z diety białko zwierzęce, cukier, słodycze i wszelkie produkty przetworzone.

12 marca 2014 | Centrum Makrobiotyczne Akama | Czytaj całość