Wpisy
Co szkodzi sercu i jelitu cienkiemu
Narządom Przemiany Ognia, które współdziałają razem dla dobra naszego organizmu – sercu i jelitu cienkiemu – najbardziej szkodzi nadmiar skrajnego pożywienia.
Pokarmy o naturze skrajnie Yang to te, które powodują ściśnięcie, twardość i obkurczenie narządów (mięso, jaja, twarde sery, wypieki, pokarmy bardzo słone), a pokarmy o naturze skrajnie Yin – nadmiernie rozluźniają i osłabiają organy (cukier, słodycze, kawa, czarna herbata, alkohol, owoce i warzywa tropikalne, nabiał, biała mąka, biały ryż, białe makarony, pokarmy przetwarzane, konserwowane, a także większość leków i niektóre suplementy).Wyżej wymienione pokarmy powodują w organizmie powstawanie kwasów, śluzu i tłuszczu, przez co osłabiają go i sprzyjają powstawaniu chorób oraz przyspieszają proces starzenia.
Zakłócają metabolizm wapnia, którego prawidłowe przyswajanie jest szczególnie ważne dla serca, układu krwionośnego i nerwowego.
Pokarmy śluzotwórcze (zwłaszcza nabiał, słodycze, biała mąka) powodują powstawanie złogów tłuszczu i śluzu w jelitach (zaklejają one kosmki jelitowe) oraz wokół serca i innych organów.
Nasze serce i jelito cienkie jest bardzo wrażliwe na złe nawyki żywieniowe. Osłabia je jedzenie ciężkich, obfitych posiłków, które długo zalegają w jelitach i stają się balastem oraz pożywką dla bakterii, grzybów i pasożytów.
Zbyt dużo składników w pożywieniu, powoduje problemy trawienne, wzdęcia, gazy, bóle brzucha.
Im mniej produktów na talerzu, tym lepiej dla jelit.
Wyjątkiem są zupy i potrawy jednogarnkowe, gdzie podczas wspólnego gotowania na ogniu, wszystkie składniki łączą się i stają łatwo strawne dla organizmu.
Połykanie pokarmu, szybkie jedzenie i brak przeżuwania, powodują zakwaszenie organizmu oraz to, że spożywany pokarm nie jest właściwie trawiony i przyswajany.
Jest to kolejną przyczyną problemów trawiennych.
Spożywanie pożywienia, do którego produkcji użyto pestycydów lub innych związków chemicznychpodrażnia jelita i jest jedną z głównych przyczyn alergii i nietolerancji pokarmowych.
Warto zastąpić te produkty pokarmami uprawianymi naturalnie i w żaden sposób nie przetwarzanymi.
Przyrządzanie posiłków na kuchni elektrycznej, indukcyjnej, powoduje osłabienie całego układu pokarmowego, a w konsekwencji po wielu latach – całego organizmu – jest szczególnie niewskazane dla osób starszych, chorych, osłabionych.
Używanie w nadmiarze soli – zwłaszcza białej, oczyszczanej – szkodzi najbardziej nerkom, ale także sercu i jelitu cienkiemu.
Z kolei nadmiar ostrych przypraw – podrażnia jelita, zwiększa wydzielanie kwasu żołądkowego i osłabia zdolność organizmu do zachowania ciepła.
Narządy Przemiany Ognia są bardzo wrażliwe na stres i szybkie tempo życia. Osoby, które żyją w stresie przez długi czas, zawsze mają problemy trawienne i narażone są na choroby serca.
Dodatkowo osłabia je brak ruchu i aktywności fizycznej.
Organom tym szkodzi także nadmiar pracy umysłowej, nadaktywność mentalna, zbyt dużo mówienia, a także pusty śmiech.
Do obniżenia ich energii przyczynia się również strach, lęk, cierpienia emocjonalne, brak radości i miłości w życiu oraz seks bez zaangażowania uczuciowego.
9 maja 2017 | Centrum Makrobiotyczne Akama | Powrót do spisu wiadomości