Napisz do nas

Wpisy

Czas dla serca i jelita cienkiego

Lato to wyjątkowy czas, kiedy możemy cieszyć się obfitością pożywienia, słońca, powietrza, wody, ruchu. Jeśli tylko nie zamykamy się w czterech ścianach możemy naładować się energią na cały rok. Według medycyny chińskiej lato to czas, kiedy wzmacnia i regeneruje się nasze serce i jelito cienkie.

Te dwa narządy należą do Przemiany Ognia. Elementowi temu odpowiada smak gorzki, który znajdziemy m.in. w kaszy gryczanej (najlepsza jest niepalona), życie (ziarnie, płatkach, mące), orzechach, kawie zbożowej, maku, tymianku, majeranku, cząbrze ogrodowym, kurkumie, mniszku, pokrzywie i wielu innych roślinach rosnących naturalnie. Warto dodawać ziół do potraw, a takze suszyć je teraz na zimę.

Przemianę Ognia wzmacnia Przemiana Drzewa (smak kwaśny), a więc latem jedzmy dużo zielonych części roślin oraz pikli, kilkudniowych kiszonek z warzyw i ziół, które właśnie dojrzały do zbioru. U mnie w glinianym garnku właśnie fermentuje mieszanka kalarepy, kapusty, marchewki, razem z natką, pietruszki, młodej cebulki i roślin dziko rosnących – dodałam posiekany ostrożeń warzywny, liście mniszka, lebiody i bluszczyk kurdybanek. Posoliłam solą naturalną, nieoczyszczoną, ubiłam, przycisnęłam talerzykiem i wielkim kamieniem przywiezionym z morza. Pikle są gotowe po 4, 5 dniach i wtedy przechowujemy je w chłodnej piwnicy lub lodówce i zjadamy na bieżąco. To wspaniała dawka witamin i enzymów. Pamiętajmy o dodatku dobrego oleju z pierwszego tłoczenia, lnianego, sezamowego, rzepakowego, oliwy z oliwek. Dobry olej powinien być naturalnie lekko mętny, przechowywany w ciemnej szklanej butelce. Kupujmy oleje tylko z niewielkich, sprawdzonych tłoczarni i w małych ilościach, na bieżąco.

Przemianę Ognia kontroluje Przemiana Wody (smak słony). Ograniczajmy latem znacznie sól (używajmy tylko nieoczyszczonej, w małych ilościach, a najlepiej zastąpmy ją sosem shoyu lub tamari).

Pamiętajmy, że zdrowe serce, to zdrowe związki i relacje międzyludzkie, zaangażowanie i nieustanny apetyt na życie. To równowaga wewnętrzna, światły umysł i samoświadomość. Dbajmy o jelita i serce, a nasze życie będzie radosne i szczęśliwe.

Lato to czas pikników na świeżym powietrzu, wędrówek, wycieczek, kąpieli, a także spotkań towarzyskich. Nasze serce i jelita kochają ruch, radość, śmiech, odprężenie. Wzmacniają je optymizm, miłość dobre relacje z innymi. Otaczajmy się ludźmi nam życzliwymi, którzy nas wspierają i rozweselają. Śmiejmy się dużo i często najlepiej w towarzystwie bliskich.

Dajmy więc naszym jelitom i sercu to czego najbardziej potrzebują – dużo radości i bliskości oraz świeżego, naturalnego pożywienia.

11 czerwca 2020 | Centrum Makrobiotyczne Akama | Powrót do spisu wiadomości