Napisz do nas

Wpisy

Czas wzrostu, aktywności i ekspansji

Zawsze czekamy na lato. We własnym ogrodzie to czas celebracji, spełnienia, radości i bliskich spotkań z innymi. Możemy wtedy jeść lekkie kolorowe, posiłki na świeżym powietrzu, przesiadywać do zmierzchu i wstawać o świcie by bosą stopą witać się z ogrodem. Uwielbiam patrzeć jak kolejne rośliny budzą się do życia. Wtedy coś we mnie rozkwita, cieszy się.

Lato to pora roku najbardziej Yang – dlatego wyraża zewnętrzną aktywność, wzrost, ekspansję, twórczość, jasność, ciepło. Dla zrównoważenia temperatury powietrza dobrze jeść świeże, lekko ochładzające pokarmy: sałaty, ogórki, młode liście jarmużu, buraka liściowego, szpinaku, lebiody, ogórecznika, lucerny, (można z nich robić surówki albo orzeźwiające koktajle), popijać świeże ziołowe herbatki z dodatkiem mięty, płatków róży, kwiatów jaśminu, lawendy, nagietka.

Kiełki, zwłaszcza fasolki mung, tez przynoszą ochłodzenie zwłaszcza w upalne dni.

Letnie zupy ze świeżych warzyw i okolicznych roślin dziko rosnących, gotujemy krótko i wzbogacamy garścią dobrego ziarna, na przykład w postaci kaszy. Czasem gotujemy jednogarnkowe posiłki na ognisku w ogrodzie.

Żywioł Ognia przenika pożywienie i wzmacnia nasz wewnętrzny ogień. Latem gromadzimy energię, która przyda nam się w chłodniejszych porach roku.

Wewnętrzny ogień to nie tylko siła trawienia, ale też siła serca, umysłu i siła świadomości. Teraz warto czerpać tą siłę z Natury, przebywając dużo na słońcu i spożywając gotowane na żywym ogniu pokarmy.

Dominującym smakiem lata jest smak gorzki który oczyszcza ze złogów naczynia krwionośne, serce i wątrobę uspokaja i kieruje energię w dół. Smak ten dominuje we wszystkich ziołach, większości uprawianych naturalnie warzyw, w trawach i zbożach, np. w ziarnach żyta gryki, amarantusa i quinoa.

W upalne dni do naszych posiłków dodajemy szczyptę smaku pikantnego (np. świeży imbir, pieprz kajeński, chrzan), żeby skierować wewnętrzne ciepło ku powierzchni ciała, skąd może być rozproszone.

Unikamy zimnych napojów, lodów, które doprowadzają do skurczów żołądka, zatrzymują trawienie, wychładzają śledzionę i paraliżują wszystkie narządy wewnętrzne.

Kiedy mamy ochotę na słodki smak sięgamy po rodzime owoce. Poziomki, maliny porzeczki, borówki, czereśnie najlepiej zjadać prosto z krzaków i drzew, albo przyrządzać z nich desery i koktajle z dodatkiem agaru.

Latem regenerujemy i wzmacniamy serce i jelito cienkie. Naturalne, świeże pożywienie, zawierające bogactwo chlorofilu, krzemu, błonnika, enzymów i witamin to najlepszy sposób na wzmocnienie tych narządów.

Szczęście to emocja związana s sercem, a bierze się z prostego życia i prostego pożywienia, które daje spokój ducha.

5 lipca 2016 | Centrum Makrobiotyczne Akama | Powrót do spisu wiadomości