Napisz do nas

Wpisy

Jak działa w nas słodki smak

Smak słodki to pierwszy smak który poznajemy pojawiając się na ziemi. Mleko matki zostaje w naszej pamięci i kojarzy się z poczuciem bliskości, błogości i zaspokojenia. Może dlatego chętnie sięgamy po słodycz z nadzieją, że powrócimy do tych zapamiętanych doznań.

Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej smak naturalnie słodki ma na nasz organizm działanie harmonizujące, rozluźniające i spowalniające. To kolejny powód, dla którego tak go potrzebujemy w czasach pośpiechu, napięcia i dużego tempa życia. Skutecznie łagodzi gniew, niecierpliwość i inne agresywne reakcje wątrobowe. Rozluźnia ciało, nerwy i mózg oraz spowalnia nadaktywne serce i umysł. Buduje tkanki i płyny organizmu.

Jest to smak, który najczęściej występuje w pożywieniu. Zawierają go węglowodany złożone, czyli zboża, warzywa i rośliny strączkowe, nasiona, a także owoce, nabiał i większość mięs.

Możemy poczuć go jeszcze mocniej długo przeżuwając spożywany pokarm. Nawet te pokarmy (np. niektóre warzywa), które nie wydają nam się słodkie, stają się słodsze kiedy połączymy je dokładnie ze śliną.

Smak słodki wnika do narządów Przemiany Ziemi – śledziony, żołądka i trzustki i wzmacnia je. Oczywiście dzieje się tak, kiedy spożywamy tylko pokarmy naturalne, nieprzetworzone i nie rafinowane. Cukier, słodycze, biała mąka, przemysłowy nabiał, rafinowane oleje, osłabiają te narządy i mają na nie szczególnie niszczący wpływ.

Słodki smak podnosi łagodnie energię w górę, ogrzewa i energetyzuje. Bardzo służy osobom, które są osłabione, szczupłe, nerwowe, z tendencją do odczuwania zimna w chłodnych porach roku. Wzmacnia je, pokrzepia i uzupełnia niedobory. Natomiast osoby z nadwagą, spowolnione z oznakami wilgoci w ciele (śluzu, obrzęków) powinny unikać nadmiaru słodkiego smaku, gdyż zwiększa u nich zaśluzowanie i powoduje większe osłabienie.

Jeśli spożywamy słodki smak tylko pod postacią naturalnych pokarmów: warzyw, roślin strączkowych, ziaren, kasz, razowej mąki, razowych makaronów, owoców, nasion, nierafinowanych olejów, to zaspokajamy w organizmie potrzebę słodyczy.

Wtedy nie mamy ochoty sięgać po cukier, ciasta, słodzone desery czy czekoladę.

Nasze narządy Przemiany Ziemi są odżywione i już nie wołają o słodkie.

Dobrze jest pamiętać o tym, by dzieciom nigdy nie podawać słodyczy, natomiast od pierwszych miesięcy życia dawać warzywa, owoce, a następnie zboża. Dziecko, które będzie tak odżywiane będzie silne, zdrowe, pogodne i odporne. Nie sięgnie później po słodycze nawet jeśli będzie nimi częstowane.

Według Tradycyjnej Chińskiej medycyny naturalnie słodki smak jest wskazany podczas każdej pory roku, szczególnie między latem i jesienią, a także w okresach równonocy i przesilenia letniego i zimowego. Wtedy dobrze jest sięgać po wywar ze słodkich warzyw (np. z dyni, marchwi, pasternaku lub pietruszki) i popijać go między posiłkami. Warzywa korzeniowe mają dużo naturalnej słodyczy, dlatego gotujmy z nich zupy przez cały rok i przyrządzajmy potrawy i desery.

Ważne jest by gotować na żywym ogniu (np. na gazie), a nie korzystać z urządzeń elektrycznych.

Energia Ognia wnika do potraw, wstępnie trawi je, a spożywając takie pokarmy wzmacnia się nasz układ trawienny i narządy Przemiany Ziemi (Element Ognia jest „ matką” Elementu Ziemi).

Potrzebujemy wszystkich smaków, więc szukajmy też pokarmów, gdzie dominują smaki kwaśny, gorzki, naturalnie ostry i naturalnie słony. Sztuką jest tak komponować posiłki, by wszystkie były ze sobą w harmonii i wzajemnie się wzmacniały.

Nadmiar słodkiego smaku, szczególnie pochodzącego z produktów przetwarzanych, osłabia nie tylko narządy Przemiany Ziemi, ale też inne organy, zwłaszcza nerki. Osłabia też kości i powoduje wypadanie włosów. W organizmie przyczynia się do powstawania kwasów i chorobotwórczego śluzu, co doprowadza do spadku odporności, zakażenia pasożytami i nadmiernego rozrostu grzybów.

W dzisiejszych czasach smak słodki tak jak i słony są bardzo nadużywane. Cukier i słodycze mocno uzależniają, dlatego wielu osobom trudno jest wyrwać się z nałogu. Często zmusza je do tego dopiero poważna choroba będąca następstwem spożywania cukru. Zakwaszenie i zaśluzowanie organizmu, kandydoza i pasożyty są podstawa każdej choroby, tzw cywilizacyjnej.

23 października 2018 | Centrum Makrobiotyczne Akama | Powrót do spisu wiadomości