Kalendarz
Zimowe, naturalne, zdrowe słodkości oraz gotowanie dla nerek.
7 lutego 2021 r. — niedziela — od 10 do 18
Zimą, kiedy jesteśmy bardziej do wewnątrz i mniej rzeczy nas rozprasza ze świata zewnętrznego, łatwiej jest nam skupić się na tym, co jest dla nas naprawdę ważne.
Jesienią robiliśmy porządki w swoim życiu, domu, relacjach i własnym ciele. Kiedy upraszczamy i pozbywamy się nadmiaru, życie staje się łatwiejsze, a my mamy więcej energii do tworzenia, kochania i realizowania swojego potencjału.
Harmonijne, proste pożywienie, ugotowane na drewnie lub gazie ma teraz szczególne znaczenie. Dzięki niemu czujemy się wewnętrznie ogrzani i ugruntowani. Mamy siłę, by sprostać zadaniom, które przynosi życie. Mamy silnego ducha i mocny układ trawienny, z radością i akceptacją przyjmujemy wszystko, co do nas przychodzi.
Przez całą zimę najmocniej dbamy o nerki i pęcherz moczowy.
Mamy okazję skonfrontować się z naszymi lękami i poczuciem bezradności. Wzmacniając narządy Przemiany Wody, wzmacniamy własne poczucie bezpieczeństwa i zaczynamy widzieć życie na wielu poziomach. Znika lęk przed starością i śmiercią, spostrzegamy je jako kolejny etap i początek nowego...
Budzi się nasza odwaga, wewnętrzna mądrość i dążenie do prostoty. Potrafimy zatroszczyć się o siebie i wspierać innych.
Prostota świata na zewnątrz podczas zimy ułatwia nam koncentrację i skupienie się na sprawach ducha. Zima to czas naszego wewnętrznego wzrastania. Dobrze jest go wykorzystać nie rozpraszając się na zbyt wiele kontaktów towarzyskich i aktywności.
Za to kontakt z Naturą (przecież jesteśmy jej częścią) pomoże nam odnaleźć drogę do własnego wnętrza.
Zimowe spacery i ruch szczególnie w pogodne słoneczne dni nie tylko pobudzają krążenie i oczyszczanie oraz zapewniają dawkę niezbędnej witaminy D, ale też harmonizują nas i uspokajają, pozwalają zatrzymać się i wyciszyć.
Okazuje się, że szczęście, spełnienie i błogość są w nas...
W kuchni korzystamy z tego, co dobrze przechowuje się zimą: ziaren zbóż, warzyw strączkowych, korzeniowych i liściastych, a także zimowych odmian dyni. Sięgamy często po jarmuż – naszą zimową sałatę oraz po warzywa kiszone. Kiszonki wzmacniają trawienie, a przez to cały układ pokarmowy, odkwaszają organizm, dostarczają cennej zimą witaminy C. Unikamy surówek, chyba, że przygotowujemy je wcześniej, lekko solimy i przyciskamy kamieniem (prasowanki).
Potrawy, a zwłaszcza zupy powinny być pożywne, długo gotowane na ogniu, wzbogacane warzywami strączkowymi i wodorostami. Szczególnie fasole mogą zimą gościć często na naszych stołach, zwłaszcza czarna fasola i adzuki, które działają szczególnie regenerująco na nerki. Spożywamy je systematycznie, ale tak jak kiszonki, w niewielkich ilościach.
Z warzyw strączkowych i ziaren przygotowujemy potrawy śniadaniowe, kotlety i pasztety, a także desery.
Zimą możemy korzystać z suszonych warzyw i ziół, dodając je do potraw i napojów. Unikamy nadmiaru przypraw, które zbyt pobudzają i powodują utratę równowagi w organizmie.
Unikamy warzyw i owoców tropikalnych, a także warzyw niesezonowych, sztucznie uprawianych.
Wszystkie posiłki i napoje powinny być ciepłe, albo przynajmniej w temperaturze pokojowej.
Gdy jest czas świętowania, przygotowujemy makrobiotyczne ciasta i desery słodzone suszonymi owocami, słodami zbożowymi i naturalnymi syropami.
Zapraszam na całodniowe warsztaty gotowania, gdzie tym razem skupimy się na narządach Przemiany Wody – nerkach i pęcherzu moczowym. Opowiem jak można je wzmacniać nie tylko odżywianiem. Będziemy wspólnie komponować talerz makrobiotyczny złożony z kilku sezonowych prostych potraw. Ugotujemy razem jednogarnkową potrawę wg 5 elementów, upieczemy pyszny zimowy pasztet i usmażymy kotleciki. Poznamy nowe sposoby przyrządzania warzyw w tempurze.
Drugim przewodnim tematem będą zimowe zdrowe słodkości. Ciasta, ciasteczka, batony, kuleczki zdrowia, desery, granole. A wszystko na bazie ekologicznych warzyw, roślin strączkowych, ziaren, nasion, naturalnych olejów i słodzideł. Prawdziwe święto zdrowego łasuchowania.
Spotkanie przy piecu i stole jest zwykle okazją do wspaniałej wymiany pomiędzy uczestniczkami.
Warsztaty zaczniemy o 10 rano wspólnym śniadaniem, a zakończymy wieczornym posiłkiem o 18.
Każda uczestniczka otrzyma materiały i przepisy.
Inwestycja – 200 zł (180 przy przedpłacie). Dodatkowa zniżka dla małżeństw.
Zapisy- olakosakama@gmail.com