Kalendarz
Wzmacnianie podstawowej esencji. Gotowanie dla Nerek i Pęcherza Moczowego.
7 — 8 grudnia 2024 r.
Na warsztatach dowiemy się m. in.:
- jak komponować posiłki, żeby dodawały nam energii i witalności
- jak praktycznie korzystać z ogromnej wiedzy jaką jest Tradycyjna Medycyna Chińska, Ajurweda i Makrobiotyka
- jak dopasowywać pożywienie do własnej konstytucji oraz do zmieniających się pór roku
- jak i gdzie zaopatrywać się w produkty dobrej jakości
- jak w domu organizować pracę w kuchni, by przynosiła satysfakcję i angażowała wszystkich członków rodziny
- jak sporządzać proste kotlety, pasztety, pasty do pieczywa, domowy żurek, chleb, barszcz z kiszonych buraków itp.
- wspólnie ugotujemy obiad według 5 Elementów i dowiemy się jakie znaczenie ma 5 Przemian dla zdrowia naszych narządów wewnętrznych i całej naszej istoty
- dowiemy się jak równoważyć pracę narządów wewnętrznych i zaspokajać apetyt na smak słodki naturalnymi pokarmami
- odkryjemy, że sporządzanie posiłków może stać się radosną, twórczą aktywnością, a nasz stan emocjonalny i nasza postawa ma wpływ na jakość przygotowywanego posiłku.
Zapisy - 516 241 150
Według Tradycyjnej Chińskiej Medycyny nerki przechowują naszą życiową siłę odziedziczoną po przodkach. Tyle, ile energii posiadali nasi rodzice w momencie naszego poczęcia, tyle nam przekazali. Dzięki temu, co otrzymaliśmy, jesteśmy silni, witalni i mamy naturalną szansę na długowieczność lub przeciwnie – sami musimy o swoją energię zadbać, gdyż odziedziczyliśmy jej zbyt mało po przodkach.
Jest wiele sposobów, by podnosić swój poziom energii życiowej.
Ćwiczenia fizyczne połączone z właściwym, pełnym oddechem, kontakt z Naturą, masaże ciała, akupunktura i akupresura, równowaga pomiędzy aktywnością i odpoczynkiem, dobry sen, praktyki duchowe, a przede wszystkim zrównoważone odżywianie oparte na pełnowartościowych produktach powodują, że wzmacnia się nasza życiowa siła.
Dla zdrowia nerek ważne jest unikanie w diecie skrajnych pokarmów, do których nalezą: cukier, słodycze, biała mąka, biały ryż i makarony, rafinowane oleje i cała żywność przetworzona, szczególnie nabiał, wędliny i inne pokarmy odzwierzęce.
Nerki, a więc energię życiową, najmocniej osłabiają dodatki chemiczne w żywności, metale ciężkie, leki chemiczne i używki.
Unikajmy przepracowania, stresu i narażania się na hałas, które szczególnie szkodzą nerkom.
Dla nerek niekorzystne jest też działanie sztucznego promieniowania elektromagnetycznego emitowanego przez komputery, telewizory, telefony komórkowe i inne urządzenia.
Nerki i pęcherz moczowy, które naturalnie regenerują się zimą, kochają ciepło w każdej postaci.
Chrońmy te narządy przed wychłodzeniem zewnętrznym i wewnętrznym.
Ubierajmy się ciepło (szczególnie dbając o stopy i lędźwie) i jedzmy jak najwięcej ciepłych, długo gotowanych na ogniu posiłków.
Pożywne zimowe zupy gotujmy z warzyw korzeniowych, ziaren zbóż, roślin strączkowych, z dodatkiem wodorostów morskich i odrobiny suszonych ziół. Po wyłączeniu ognia możemy dodać trochę miso, sosu shoyu lub tamari, albo zakwasu żytniego, a wtedy dostarczamy organizmowi enzymów.
Szczególnie korzystne dla nerek są małe fasole, takie jak fasola czarna oraz adzuki gotowane po namoczeniu z wodorostem kombu. Możemy popijać wywar z tych fasoli – jest bardzo odżywczy dla nerek.
Proso, czarny sezam i stare odmiany pszenicy takie jak orkisz, płaskurka i samopsza, działają wspierająco na nerki. i pęcherz moczowy. Naturalny, brązowy ryż moczony 8 godzin, a potem wiele godzin gotowany na ogniu z wodorostem kombu ma szczególnie wzmacniające działanie dla całego organizmu.
Energia ognia daje nam siłę i sprawia, ze zboże jest lekkostrawne. Jeśli ryż gotujemy w dużej ilości wody to mamy jeszcze wspaniałe, odżywcze mleczko ryżowe, idealny napój zwłaszcza dla dzieci, a także osób, które są osłabione i nie mają siły przeżuwać.
Wodorosty morskie, mikroalgi (chlorella, spirulina) i trawy zbożowe zawierają kwasy nukleinowe, które inicjują odwrócenie procesów starzenia i wzmacniają odporność oraz odnowę komórkową.
Michio Kushi poleca przyrządzać napój składający się z takich samych ilości adzuki, grzybów shiitake i suszonej białej rzodkwi oraz wodorostów kombu i gotować go przez ok. 25 minut na ogniu, a następnie pić przez 10 dni po filiżance. Taki napój regeneruje nerki.
Z kolei napój z marchwi i długiej rzodkwi usuwa złogi tłuszczu nagromadzone w nerkach, a napój z grzybów shiitake i białej rzodkwi oprócz nerek i pęcherza moczowego, wzmacnia też mięśnie, stawy i kości.
Podobnie działa kawałek kombu gotowany około 15 minut.
Kushi poleca też codzienne nacieranie całego ciała mocno ciepłym, mokrym ręcznikiem, zwłaszcza okolicy nerek dla pobudzenia energii fizycznej i umysłowej.
Do wzrostu witalności ciała i energii nerek przyczynia się też kontakt z roślinami dziko rosnącymi i ich spożywanie (najlepiej rosnących jak najbliżej nas). Np. pokrzywa wzmacnia nerki, poprawia witalność, oraz zwiększa ilość krwi i porost włosów.
Wszystkie warzywa korzeniowe, kiszone, zielone, korzystnie wpływają na równowagę kwasowo - zasadową organizmu i wzmacniają nerki. Możemy je spożywać przez całą zimę, gdyż są dostępne.
Dokładne żucie każdego pokarmu i łączenie go ze śliną nie tylko przyczynia się do alkalizowania spożywanych pokarmów, ale pomaga wzmacniać energię życiową.
Spotkanie przy piecu i stole jest zwykle okazją do wspaniałej wymiany pomiędzy uczestnikami.
Warsztaty zaczniemy o 10 rano wspólnym śniadaniem, a zakończymy podwieczorkiem o 18. W niedzielę kończymy podwieczorkiem o 17.
Każda uczestniczka (uczestnik) otrzyma materiały i przepisy. Wszystkie posiłki z ekologicznych składników. W cenie warsztatu.
Inwestycja
600 zł - dwa dni
Jeden dzień - 370
Zapraszam
Aleksandra Kos