Napisz do nas

Kalendarz

Gotowanie według zasad makrobiotyki i TMC - jesień - wzmacniamy płuca i jelito grube

26 — 26 września 2020 r. — 10-18

Warsztaty gotowania wg zasad Makrobiotyki i 5 Elementów.
gotowanie dla jelita grubego i płuc

Zapraszam na dwudniowe warsztaty gotowania do Centrum Makrobiotycznego Akama. Tym razem będziemy gotować dla narządów Przemiany Metalu- płuc i jelita grubego.
Podczas warsztatów
- Nauczymy się komponować talerz makrobiotyczny z prostych sezonowych potraw
- Dowiemy się co osłabia narządy Przemiany Metalu a co je wzmacnia
- Dowiemy się, które pokarmy powodują w organizmie powstawanie kwasów, śluzu i tłuszczów i jak zastępować je pokarmami zrównoważonymi
- Nauczymy się gotować potrawy według 5 Elementów
- Poznamy lecznicze działanie 5 smaków
- Poznamy lokalne rośliny dziko rosnące i nauczymy się włączać je do codziennej diety
- Wspólnie przygotujemy zdrowe, makrobiotyczne posiłki z zebranymi ziołami
- Nauczymy się jak robić naturalne desery o tej porze roku
- Jeden z posiłków ugotujemy w ogrodzie by poznać lecznicze działanie jednogarnkowych potraw gotowanych na ogniu
- Nauczymy się przygotowywać pikle – proste kilkudniowe kiszonki, a także wegański jogurt z nasion oraz inne pokarmy fermentowane

Wszyscy uczestnicy otrzymają zestaw materiałów i przepisów.
Koszt 2 dniowych zajęć to 350 zł (300 przy przedpłacie). Jeden dzień – 180zł (150 przy przedpłacie)
Poprowadzi je Aleksandra Kos, założycielka Centrum Makrobiotycznego Akama, od wielu lat organizuje warsztaty, wykłady i spotkania w Polsce i za granicą, podczas których dzieli się wiedzą z zakresu Makrobiotyki, Ajurwedy i TCM. Jest także nauczycielką jogi oraz gimnastyki słowiańskiej i wielbicielką prostego, naturalnego życia w zgodzie z cyklami Natury. Coraz bliżej jesień, czas chowania się do wewnątrz, do środka, gromadzenia energii, oddawania i oczyszczania, pozbywania się tego, co niepotrzebne, przygotowania do zimy. Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej to czas płuc i jelita grubego, narządów, które współpracują ze sobą pomagając nam oczyścić organizm z tego co zbędne i z tego, czego za dużo. Trzecim, powiązanym z nimi narządem jest skóra, której stan dużo mówi nam o zdrowiu jelita grubego i płuc.
A więc jak czujesz swoją skórę? Czy jest zdrowa, bez wyprysków i zanieczyszczeń? Czy ma naturalny, zdrowy koloryt i wilgotność? Jeśli nie - twoje narządy Elementu Metalu nie są w stanie równowagi i wymagają zatroszczenia się o nie.
Jesienią wyostrza nam się zmysł węchu, bowiem nos bezpośrednio połączony jest z narządami Przemiany Metalu, płucami i jelitem grubym.
Poprzez zapach, inhalacje, aromaterapię, wdychanie aromatów przygotowywanych świeżych potraw możemy wpływać na te organy i całe ciało.
Ważne jest teraz dopasowanie się do Natury, w której wszystko naturalnie spowalnia, chowa się do wewnątrz i w dół.
Jak się z tym czujemy? Czy potrafimy wycofać się do własnego wnętrza i zająć sobą? Własnym rozwojem? Czy potrafimy jesienią zwolnić tempo?
Jeśli mamy z tym problem, a ta pora roku przynosi nadmierne stany depresyjne, smutek i spadki nastroju – to sygnał, że dobrze jest wzmocnić płuca i jelito grube. Smak ostry naturalnie wnika do tych narządów i oczyszcza je rozpraszając nagromadzony w nich śluz. Pożywienie śluzotwórcze, zakwaszające (słodycze, ciasta, kawa, herbata, wypieki z białej mąki, nabiał, jaja, mięso oraz warzywa i owoce tropikalne, rafinowane oleje i wszelka przetworzona żywność) jest największym zagrożeniem dla jelit i płuc, powoduje bowiem gromadzenie w nich chorobotwórczego śluzu, który jest pożywką dla grzybów, wirusów, bakterii i pasożytów. Jeśli w codziennej diecie występują wyżej wymienione produkty, osoba jest podatna na wszelkiego rodzaju infekcje, a gromadzony przez lata śluz ostatecznie osłabia odporność i manifestuje się jako np. guz nowotworowy.
Natura daje nam teraz pożywienie, które pomaga rozproszyć śluz: teraz zbieramy ostatnie rzodkiewki, czarną rzepę, długą białą rzodkiew, pory, cebulę, ostatni szczypiorek, jarmuż brukselkę, kapusty… Te warzywa właśnie powinny pojawiać się teraz codziennie na naszych talerzach.
Pokarmy śluzowate (nie mylić ze śluzotwórczymi) np. siemię lniane, wodorosty morskie, kozieradka, korzeń prawoślazu lekarskiego, pomagają nam chronić błony śluzowe płuc i jelita grubego, usuwać stare złogi śluzowe i zastępować je czystą, wilgotną, ochronną powłoką śluzową, zapewniającą odporność naszemu organizmowi.

Działanie chroniące błony śluzowe mają szczególnie pokarmy zawierające dużo beta karotenu: dynie, marchew, pietruszka, kapusta włoska, jarmuż, brokuły, rzepa, natka rzepy, natka gorczycy, pokrzywa, rukiew wodna, trawa pszeniczna i jęczmienna. Wśród nich najcenniejsze są warzywa zielone – chlorofil pomaga płucom wydalić toksyny i powstrzymuje rozwój wirusów.
Unikajmy jesienią pokarmów skrajnych. Produkty bardzo słone, mięso, jaja, twarde wypieki z mąki – powodują zaciskanie płuc i jelita grubego. Z kolei nabiał, słodycze, używki, warzywa i owoce tropikalne, warzywa psiankowate, rafinowane oleje, biała mąka i biały ryż powodują nadmierne rozluźnienie i osłabienie tych narządów.

Jedzmy proste, ciepłe, naturalne posiłki. Żywność roślinna dostarcza naszemu organizmowi błonnika, który oczyszcza płuca i jelito grube, wspiera rozwój korzystnych szczepów bakterii, poprawia funkcjonowanie jelit, pomaga zapobiegać zaparciom, hemoroidom, zapaleniom wyrostka robaczkowego i nowotworom jelita grubego. Pełne ziarna, długo moczone i długo gotowane na małym ogniu z dodatkiem wodorostów kombu. Warzywa korzeniowe i liściaste, kiszonki i niewielka ilość strączkowych warzyw pod postacią np. kotletów, pasztetów, past, gulaszów – to najlepsza ochrona od wewnątrz dla naszych narządów.
Dobrze gotować teraz gęste pożywne zupy z warzyw korzeniowych, kasz, roślin strączkowych. Niech gotują się długo, na naturalnym ogniu (unikamy elektrycznych kuchenek, które zaburzają strukturę pokarmów), pod przykryciem, by kumulować w nich energię.
Potrawy wzbogacamy odrobiną rodzimych ziół i dobrym nie rafinowanym olejem.
Jeśli nasze kubki smakowe są już oczyszczone z chemicznych zanieczyszczeń, to zaczynamy delektować się prostym, naturalnie uprawianym pożywieniem i zaczynamy w pełni odczuwać wszystkie smaki. Pożywienie dokładnie przeżuwamy, co pomaga wydobyć wszystkie jakości i przyswoić wszystkie składniki. Dodatkowo, przez połączenie ze śliną alkalizujemy pokarm, co ma duże znaczenie, gdy spożywamy zboża.
Zrównoważone narządy Przemiany Metalu manifestują się wolnością w życiu, zaufaniem, do tego, co do nas przychodzi i łatwością transformowania siebie, a zwłaszcza puszczania dawnych urazów i traum.

Powrót do spisu wydarzeń