Kalendarz
Gotowanie dla śledziony, trzustki i żołądka według zasad Makrobiotyki i Tradycyjnej Medycyny Chińskiej
20 — 21 lipca 2024 r. — od 10 do 18
Dojrzałe lato. Przemiana Ziemi. Równowaga.
Dojrzałe lato to taki moment w Naturze kiedy przychodzi czas zatrzymania i wahadło czasu zaczyna poruszać się w drugą stronę... Kończy się okres aktywności, ekspansji, ruchu, wzrostu, gorącej pogody, a zaczyna czas spowolnienia, wchodzenia do wewnątrz, bardziej bycia niż działania. Pogoda letnia, czasem nawet upalna, ale noce mogą być już chłodne i gdzieś czuć już w powietrzu zbliżające się zimne pory roku...
Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej późne lato to czas przechodzenia energii Yang w Yin, Przemiany Ziemi, czas żołądka, śledziony i trzustki, pora obfitości i zbiorów. Ziemia wnosi do naszego życia stabilność, poczucie bezpieczeństwa, zakorzenienia. Daje nam równowagę wytrzymałość i łatwość koncentracji. Dzieje się tak jeśli żyjemy w zgodzie z rytmami Natury i przestrzegamy jej praw. Zamartwianie się, obsesyjne myślenie, brak harmonii, samodzielności, poczucia bezpieczeństwa, ciągłe zmiany i przemieszczanie się dotyczą tych, którzy nie rezonują z Przemianą Ziemi.
Aby dobrze dopasować się do tego okresu dobrze jest korzystać z wszystkich darów, którymi obdarza nas teraz przyroda. Śledziona, żołądek i trzustka najbardziej lubią ciepłe, zrównoważone posiłki na bazie zbóż i warzyw, zwłaszcza tych o barwie żółtej i pomarańczowej. Dynia, marchew, fasolka, kabaczki, proso, groch, ziemniaki mogą teraz częściej gościć na naszych stołach. Łagodny słodki smak węglowodanów złożonych jest dominującym smakiem tej pory roku. Potrawy powinny być proste, ale sycące, unikamy ostrego przyprawiania i skomplikowanych połączeń.
Naturalnie słodki smak warzyw i ziaren ma działanie harmonizujące, rozluźniające i spowalniające. Pokrzepia organizmy i uzupełnia niedobory (zwłaszcza osób szczupłych). Wpływa korzystnie na układ nerwowy i mózg. Działa równocześnie relaksująco i energetyzująco.
Zdrowe narządy Przemiany Ziemi mają wpływ na poziom energii organizmu. Zamieniają energię z pożywienia na odporność, witalność, ciepło. Jeśli jest w nich równowaga, to staje się ona źródłem siły dla całego ciała.
Unikajmy zimnych wychładzających posiłków, które osłabiają żołądek i śledzionę. Nie pijmy ani nie jedzmy niczego co, nie ma przynajmniej temperatury pokojowej. Również nadmiar surowych pokarmów wpływa niekorzystnie na narządy Przemiany Ziemi. Ich większą ilość mogą spożywać osoby o silnym ogniu trawiennym, prowadzące bardzo aktywny tryb życia. O tej porze roku dobrze jest spożywać kilkudniowe kiszonki sporządzone z sezonowych warzyw, które rozdrobnione i posolone ubijamy w szklanym albo glinianym naczyniu, przykrywamy talerzykiem i mocno obciążamy, a następnie zostawiamy w ciemnym ciepłym pomieszczeniu do ukiszenia. Możemy je spożywać już po kilku dniach, kiedy zaczynają wydzielać przyjemny zapach.
Teraz też kisimy ogórki. Starajmy się znaleźć dobre ekologiczne surowce, jeśli nie mamy własnych, a także używać do kiszenia naturalnej źródlanej wody. Do każdego słoika wkładamy odrobinę czosnku, chrzanu, kopru (mogą być też liście na przykład winogron lub porzeczek) i zalewamy ogórki ciepłą wodą z płaską łyżką naturalnej nieprzetworzonej soli na słoik.
Jogurt z nasion i fermentowane lekko zboża to idealne posiłki na tą porę roku. Możemy łączyć je z sezonowymi owocami, malinami, porzeczkami, jagodami, jeżynami i podawać jako słodki deser.
Lato to pora, kiedy możemy pozwolić sobie na niewielką ilość dobrej jakości nabiału np. w postaci maślanki, kwaśnego mleka, czy twarogu. Wszystko tylko domowe. Masło niepasteryzowane domowej roboty możemy w niewielkich ilościach spożywać cały rok, najlepiej klarowane. Nie używamy nabiału kupowanego w sklepie.
Unikamy potraw, które są słodzone cukrem, albo innymi przetworzonymi słodzidłami. Cukier najbardziej osłabia narządy Przemiany Ziemi. Uszkadza też nerki, powoduje wypadanie włosów, zakwasza i zaśluzowuje organizm. Jest pożywką dla grzybów, pasożytów i bakterii. Zaburza wchłanianie i równowagę minerałową w organizmie.
Dlatego używamy tylko naturalnie słodzących pokarmów, takich jak słody ryżowe i jęczmienne, melasę, syropy, suszone owoce.
Nadmiar owoców możemy suszyć albo pasteryzować bez cukru i przechowywać przez długi czas. Drobne owoce możemy łączyć z agar – agarem i robić z nich naturalne galaretki, które w małych ilościach mogą wzbogacać jadłospis w innych porach roku.
Latem popijamy tylko ciepłe napoje. Jest to bardzo ważne zwłaszcza teraz, kiedy zaczynamy już budować wewnętrzne Yang organizmu, tak potrzebne zimą i jesienią. Jeśli chcemy, by nawet w mroźne dni było nam ciepło i przyjemnie to zawsze zwracamy uwagę na temperaturę posiłków i płynów.
Natura daje nam ogromne bogactwo kwiatów, liści i owoców, z których możemy teraz komponować różnorodne herbatki, także suszyć je na jesień i zimę. Zbierajmy surowiec podczas codziennych spacerów. Systematyczny ruch i kontakt z Naturą przynosi odpoczynek naszym oczom, dotlenia organizm i relaksuje umysł oraz wszystkie narządy.
Przez cały okres wegetacji spożywamy spore ilości roślin zielonych. Mamy ich teraz mnóstwo. Jarmuż, sałaty, łoboda, burak liściowy, natki marchewki, pietruszki oraz innych warzyw zjadamy w sałatkach surówkach, dodajemy do zup i potraw, pijemy w koktajlach. Chlorofil oczyści nam krew, wzmocni wątrobę, usunie wszelkie stany zapalne z organizmu, nawet te ukryte, odkwasi i pomoże na bieżąco usuwać toksyny z organizmu. Zabezpiecza nas też przed różnego rodzaju promieniowaniem.
Pamiętamy, że chociaż dominującym smakiem jest teraz słodki smak zbóż, warzyw i sezonowych owoców, to w zrównoważonym posiłku, towarzyszą mu w niewielkich ilościach wszystkie pozostałe smaki. Kiedy gotujemy zupy (już trochę bardziej gęste i pożywne niż wczesnym latem i wiosną), wkładamy wszystkie składniki w cyklu tworzącym i robimy więcej kółek. Każdy posiłek wzbogacamy roślinami dziko rosnącymi z najbliższej okolicy.
Cieszmy się latem, pogodą, Naturą i towarzystwem bliskich, przyjaznych ludzi.
I powoli zaczynamy przygotowywać się na chłodniejszy czas. Zwłaszcza od wewnątrz. Kiedy teraz zatroszczymy się o wewnętrzne ciepło i równowagę, przez cały rok będziemy czuć się pełni energii, witalności i harmonii.
Nauczymy się min.
-robić kilkudniowe kiszonki
- przygotowywać zakwas na żurek, chleb i podpłomyki
- robić zdrowe słodkości
-komponować talerz makrobiotyczny
- gotować według 5 elementów
- robić makrobiotyczne kotlety i pasztety
- wykorzystywać w kuchni sezonowe zioła
- przygotowywać jednogarnkowe potrawy na ogniu.
Zapraszam serdecznie.
Ilość miejsc ograniczona. Koszt warsztatów z wszystkimi posiłkami i przepisami - 550 (510 zł przy przedpłacie do końca czerwca) lub 290 za jeden dzień. Zapisy: akama@onet.pl lub 516241150